Medus - kādu izvēlēties un kā pareizi uzglabāt?
Medus ir unikāls, bioloģiski aktīvs, ar kalorijām bagāts, augstvērtīgs pārtikas produkts. Kopš seniem laikiem medus kā dabīga saldviela izmantots daudzu valstu ēdienu gatavošanas kultūrā, tāpat tas lietots dziedniecībā un skaistumkopšanā. Nevar nepieminēt dabīga medus aromātu un lieliskās garšas īpašības. Par medu daudz rakstīts un runāts, tomēr bieži nākas saskarties ar atšķirīgiem viedokļiem par medus īpašībām, nozīmi mūsu veselībā un izmantošanu pārtikā.
Kas ir medus?
Bites no ziediem ievāc nektāru un, iedarbojoties ar saviem siekalu dziedzeru fermentiem, pārvērš to medū. Šajā procesā ziedu nektāra saharoze pārvēršas glikozē un fruktozē, kā arī bites piesātina medu ar fermentiem, vitamīniem, bioloģiski aktīvām vielām. Pārstrādāto nektāru bites ielej kāru šūnās, nogatavina un aizvāko. Medus nogatavināšana ilgst no dažām dienām līdz pāris nedēļām.
Lietojot medu, organismam nav pašam jāveic sarežģītais saharozes šķelšanas process, un medus sastāvā esošā glikoze un fruktoze praktiski uzreiz viegli un dabīgi asimilējas. Tāpat medū var atrast no 100 līdz 455 ķīmisku vielu, dažādu ķīmisku savienojumu – ogļhidrātus, organiskās skābes un to sāļus, ap 20 aminoskābēm, minerālvielām. Polifenoli un flavonoīdi darbojas kā spēcīgi antioksidanti. Galda cukura sastāvā nav nekā no augstāk minētā – vienīgi kalorijas, tādēļ medus, pateicoties tā sastāvam un īpašībām, ir dabas dots unikāls pārtikas bagātinātājs.
Medus iedarbība uz mūsu organismu
Domājot par veselīgu ēdienkarti, cenšamies tajā iekļaut superproduktus, kas ir īpaši bagāti ar uzturvielām, atšķiras ar lielu daudzumu antioksidantu, šķiedrvielu, vitamīnu, mikroelementu un citu cilvēka organismam vērtīgu vielu. Medus ir šāds superprodukts, jo:
- Tam ir 100% uzsūkšanās spēja ( salīdzinājumā – gaļu organisms izmanto par 95%; olas 95,5%; pienu 91%);
- Medus lieki nekairina gremošanas trakta gļotādu;
- Ātri atbrīvo enerģiju;
- Aktīvas dzīves cienītājiem un sportistiem ātri atjauno spēkus un vairo enerģiju;
- Daudz ātrāk par citiem cukuriem filtrējas caur nierēm;
- Organismā rada nomierinošu efektu, veicina veselīgu miegu;
- Labi zināms veselīgu uzlabojošs līdzeklis.
Alerģija pret bišu produktiem, tai skaitā medu, sastopama reti, tomēr noteikti nevajadzētu pārspīlēt ar tā lietošanu. Pieaudzis cilvēks dienā droši var patērēt 2 līdz 3 tējkarotes, pat 1 vai 2 ēdamkarotes medu, tomēr vienlaikus ierobežojot citu saldinātu produktu lietošanu. Vērts atcerēties, ka viena medus tējkarote atbilst 1,5 līdz 2 tējkarotēm cukura.
Kādu medu izvēlēties?
Katram pasaules reģionam ir raksturīgie nektāraugi un no tiem iegūtais medus. Varbūt esat dzirdējuši par ekskluzīvo manukas medu, īpašo lavandas vai akāciju ziedu medu? Lai arī eksotiskie medus veidi aizrauj ar savu izcelsmi un garšu, arvien vairāk ekspertu norāda uz ziemeļu valstīs, tai skaitā Latvijā, iegūtā medus izcilajām garšas īpašībām un bagāto ķīmisko sastāvu. Klimatisko pārmaiņu rezultātā, Eiropas dienvidu zemēs dravošana kļūst arvien grūtāka, savukārt mūsu platuma grādos ievāktais medus ir vēl līdz galam nenovērtēts dārgums. Mēs varam baudīt dažādas krāsas, garšas un konsistences medu veidus – Latvijā vien bites ievāc nektāru no apmēram 500 augiem. Vislielāko medus ienesuma nodrošina rapsis, daudz nektāra ievāc no gārsām, savu pienesumu dod ķimenes, sinepes, griķi. Meža dravās - kārkli un vītoli, dažādas meža ogas un pļavu ziedi. Piemājas dravās augļu koki – plūmes, ābeles un bumbieres. Īpaši jāpiemin liepu medu un viršu medu rudenī. Vai zinājāt, ka medus ir viens no visbiežāk viltotajiem pārtikas produktiem? Viena no lielākajām problēmām - šo viltojumu patēriņa risks cilvēku veselībai tiek novērtēts par zemu. Piemēram, ES vidējā vienības vērtība importētam medum 2021. gadā bija 2,32 eiro/kg, bet cukura sīrupam no rīsiem – aptuveni 0,40 līdz 0,60 eiro/kg. Ja negribam tapt apkrāpti, tad pirms medus iegādes jāvelta uzmanība produkta etiķetes izpētei vai produkts jāiegādājas pie pārbaudīta piegādātāja.
Kā medu pareizi uzglabāt?
Medu vislabāk glabāt istabas temperatūrā slēgtā traukā. Tumsā vai gaismā – tam nav izšķirošas nozīmes. Svarīgāk ir raudzīties, lai trauks būtu blīvi noslēdzams. Medus piesaista mitrumu, kas, savukārt, var izraisīt rūgšanas procesu un produktu sabojāt.
220.lv pārtikas produktu klāstā iekļauj pārbaudītus piegādātājus, par kuru produktu autentiskumu nerodas šaubas. Tas ir ļoti svarīgi mūsu kā tirgotāja reputācijai, jo pēc pēdējiem datiem gandrīz katrs otrais ES ievestais medus produkts ir viltots. Esiet rūpīgi savās izvēlēs un vairāk izvēlaties mūsu reģionā iegūto medu!
Raksts apskatīts : 260 reizes.