Daugavas muzejs

Apraksts

Daugavas muzeja pastāvīgā ekspozīcija

Daugavas muzejs nesen kā ticis pie jaunas, mūsdienīgas un dinamiskas ekspozīcijas, kas interaktīvā veidā rada apmeklētājos izpratni par vēstures procesiem un notikumiem, kas apvij Daugavu un Salaspils novadu. Ekspozīcija veidota kā upes līkloči – tā plūst no senatnes līdz mūsdienām, katrā līkumā apmeklētāju iepazīstinot ar kādu konkrētu tēmu. Šādi, ar dažādu mūsdienīgu izteiksmes līdzekļu palīdzību, jebkuram apmeklētājam ir iespēja aktīvi līdzdarboties vēstures izzināšanā. Interaktīvie risinājumi padara ekspozīciju ērti uztveramu dažādām auditorijām un vienlaikus ļauj apmeklētājam pašam izlemt, kuram no Daugavas un Salaspils vēstures aspektiem pievērsties vairāk.

Ekspozīcija, kas izvietota Doles muižas jaunajā kungu ēkā 176 m2 kopplatībā, sastāv no diviem tematiskiem blokiem. Pirmā daļa veltīta Daugavas vēsturei, savukārt otrā – Salaspils novada vēsturei 19.–20. gadsimtā.

Daugavas muzeja pamatekspozīcija ir vislielākais pieejamais publiskais krājums par Daugavas un Salaspils novada vēsturi, kurā var aplūkot 957 eksponātus – 199 priekšmetus un 758 fotogrāfijas.

To starpā ir vairāki unikāli eksponāti:

  • Liecības par pirmo akmens laikmeta iedzīvotāju dzīvesvietu Latvijas teritorijā;
  • Senākajām mūra celtnēm Baltijā – Ikšķiles pili un baznīcas kompleksu;
  • Vienu no pirmajiem kristīgajiem apbedījumiem Latvijā – Ikšķiles kristīgās lībietes apbedījumu;
  • 17. gadsimta zviedru artilērijas trīsmārciņu gludstobra lielgabalu;
  • Liecības par senajiem Daugavas amatiem – plostniekiem, laiviniekiem, pārcēlājiem utt.;
  • Vairāk nekā 75 vēsturisku fotoattēlu no šobrīd jau applūdinātajiem Daugavas krastiem.
  • Daugavas lejtece gadu tūkstošiem ir bijusi ievērojams apdzīvotības centrs. Tieši šeit pirms aptuveni 11 000 gadiem uz dzīvi apmetās pirmie mūsdienu Latvijas teritorijas iedzīvotāji. Daugavas krastos, ienākot vācu krustnešiem, aizsākās arī Latvijas zemju kristīšana. Gadsimtu gaitā starp lielvarām noritējušās cīņas par Daugavas krastiem atstājušas savas pēdas vēl mūsdienu Latvijā. Un tieši cīņa par Daugavas krastu saglabāšanu aizsāka trešās atmodas kustību Latvijā. Stāsts par Daugavu ir stāsts par mūsu nācijas šūpuli un likteni laikmetu griežos. Vienlaikus tas ir arī stāsts par “zaudēto Daugavu” un Latvijas sabiedrības attieksmi pret to. Mūsu izvēle šodien ir starp pagātnes nostalģiju un atbildi uz nākotnes jautājumu: kas šodien ir Daugava? Atbilde uz šo jautājumu katram jāmeklē pašam, muzeja ekspozīcija vien apmeklētājiem piedāvā Daugavas stāstu.

    Daugavas muzeja brīvdabas ekspozīcija

    Senajā Doles muižas parkā iekārtota muzeja brīvdabas ekspozīcija - Daugavas lejteces zvejnieku sēta „Mellupi”, kas attēlo zvejnieku dzīvi un darbu 19.gs. beigās un 20.gs. sākumā. Sētu veido četras ēkas: 19.gs. celtā dzīvojamā māja, kūts un pirts, kā arī 1702.g. celtā klēts, kā arī unikāla lašu un nēģu aizsprostu rekonstrukcija.

    Pastāvīgā izstāde

    Zvejas rīku izstāde brīvdabas sētā „Mellupi”, kūts ēkā.

    Galerija
    Video
    • video
    • video
    Produkti, pakalpojumi, atslēgvārdi, nozares
    Karte
      Statistika:
      Pilnībā apskatīts : 21752
      Meklēšnas rezultātos parādīts : 331489
      EscapeTown, izlaušanās spēles
      EscapeTown, izlaušanās spēlesIZLAUŠANĀS SPĒLES. Kopā ar draugiem vai kolēģiem dodies neaizmirstamā piedzīvojumā Otrā pasaules kara tematikā. Izaiciniet sevi un pārbaudiet, cik atjautīgi, izveicīgi esiet spriedzes apstākļos un vai spējat saglabāt loģisko, analītisko domāšanu un darboties komandā.
      Atpūtas komplekss "Viesītes", kempings
      Atpūtas komplekss "Viesītes", kempingsLauku tūrisma un atpūtas vieta „ Karpu dīķis KASTOS” izveidots 2009 .gadā. Dīķa platība 2,3 ha. Vidējais dziļums 4m. Atrodamies tikai 15 km attālumā no Rīgas centra - "Viesītes", Jaunmārupē, Mārupes novadā
      Tavs Draugs, zoosalons
      Tavs Draugs, zoosalonsUzņēmumam SIA''Tavs Draugs'', Rīgā atrodas divas veterinārās aptiekas kuras sevī ietver arī zooveikalu sortimentu.Veikali atrodas Pētersalas iela 17 un Ilūkstes iela 109. Kā pārdevēji un konsultanti kas strādā abās aptiekās ir diplomēti veterinārārsti un veterinārie feldšeri, tāpēc mēs varam nodrošināt pilnvērtīgu konsultāciju un kvalitatīvu apkalpošanu.
      Leibuk, IK
      Leibuk, IKGrāmatvedības pakalpojumi visa veida uzņēmējdarbības formām.Konsultācijas biznesa uzsākšanā, piemērotākās uzņēmējdarbības formas izvēle, nodokļu režīma izvēle. Uzņēmums "Leibuk" sniedz kompleksus pakalpojumus, sākot ar biznesa plāna izstrādi, sabiedrības dibināšanu, grāmatvedības apkalpošanu un ekonomiskās analīzes veikšanu uzņēmumiem.
      Lakta, metālapstrāde
      Lakta, metālapstrādeFirma Lakta. Metālapstrāde, metāla dizains, kalumi interjeram, Metāla kāpnes, margas, nožogojumi, vēja rādītāji, svečturi. Dažādi materiāli, tehnika, ir iespējama cinkošana un mākslinieciska virsmas krāsošana.
      Vestiena***, viesnīca
      Vestiena***, viesnīcaViesu nams, kafejnīca, telpas semināriem un pirts. Makšķerēšana tuvumā esošajos ezeros un sēņošana. Blakus atrodas Latvijas lepnums - Gaiziņkalns (311 m), turpat līdzās - Bākūžkalns (268 m).
      Zilver, vīna darītava
      Zilver, vīna darītavaPatlaban “Zilver” vīna darītavā tiek ražoti vairāk kā 10 dažādu ogu, augļu, meža ogu un pat ziedu vīni. Blakus esošajā vīnotavā kā tūristu grupām, tā arī individuālajiem apmeklētajiem tiek piedāvāta iespēja nobaudīt darītos vīnus, starp kuriem ikviens noteikti atradīs savai gaumei atbilstošu.
      Mārcienas muiža, SPA viesnīca
      Mārcienas muiža, SPA viesnīcaMārcienas muiža. SPA komplekss, pirtis, naktsmītnes, konferenču un banketa zāles, atpūta pie dabas.
      Vitkopi, atpūtas bāze
      Vitkopi, atpūtas bāzeIdeāla vieta makšķerniekiem un klusuma mīlētājiem. Makšķerēšana, zemledus makšķerēšana, spiningošana no laivas. Makšķerniekiem un atpūtniekiem tiek piedāvātas arī naktsmītnes.
      LMIC servisa centrs
      LMIC servisa centrsLMIC SERVISS ir autorizēts SIEMENS servisa partneris. Veicam SIEMENS mobilo telefonu garantijas un pēcgarantijas remontus. Labojam NOKIA, SAMSUNG, SonyEricsson, Motorola u.c.
      Visi banneri
      laba_seta.jpgRundāles dzirnavasIzglītības ceļvedisBaneru reklāma